Головний судмедексперт області – один із авторів національного підручника з судової медицини

   Разом із колегами з Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, Національного медуніверситету ім. О. О. Богомольця та медуніверситету Дніпропетровська, начальник обласного бюро судово-медичної експертизи, експерт ДОЗ із судмедекспертизи, завідувач кафедри судової медицини та медичного правознавства БДМУ Віктор БАЧИНСЬКИЙ випустив підручник із судової медицини. Солідний фоліант у твердій палітурці обсягом 575 сторінок побачив світ у видавництві «Місто» у Чернівцях.

 

  - Такий підручник був конче потрібен, адже за останні чверть століття з судової медицини в Україні не було підготовлено жодного, - коментує доктор медичних наук, професор В. Бачинський. – За цей час наука і практика судової медицини пішли далеко вперед, а відповідних навчальних посібників національного рівня не мали. Тож коли працювали з колегами над підручником, зробили його максимально ємним і ґрунтовним. У його розділах відображено всю судову медицину та все нове, що відбулося у галузі за останні двадцять п’ять років, зокрема сучасні методики, які раніше не застосовувалися, тощо.

    Зі слів Віктора Теодосовича, над розробкою підручника його автори – п’ять професорів та доцент - працювали впродовж п’яти років. Відтак їхня серйозна праця розрахована радше не так на студентів медичних вишів, як на лікарів-інтернів та починаючих судово-медичних експертів, для котрих підручник обіцяє стати незамінною настільною книгою. Його презентація відбулася на науково-практичній конференції за міжнародною участю «Сучасні досягнення судово-медичної науки та практики» у м. Яремче. Хоча з тих пір минув лише місяць, увесь наклад підручника вже розійшовся Україною, зокрема його придбали регіональні бюро судово-медичної експертизи, профільні кафедри медичних вишів. Оскільки ж заявки на нього продовжують надходити, видавництво отримало замовлення на новий наклад.

- Зважаючи, що тільки у Буковинському державному медичному університеті навчається майже дві тисячі студентів – громадян іноземних держав, та велику їхню кількість в інших вишах, маємо намір також перекласти підручник англійською мовою, - ділиться планами В. Бачинський. 

Анна ГАРГАЛЯ

 

БЛОК

До речі

   Очолювана В. Т. Бачинським кафедра судової медицини та медичного правознавства БДМУ єдина в Україні, де здають кандидатський мінімум. За новим положенням, це дозволено проводити тільки на кафедрах, які мають не менше двох професорів, а на профільній кафедрі БДМУ їх навіть три: крім В. Бачинського, звання професора мають два його учні – І. Г. Савка та О. Я. Ванчуляк. 

Здоров’я Буковини 

30 листопада 2018 р.,

НОВИНИ №№21-22 (171-172)